Jornades gastronomiques, Sant Feliu de Llobregat
Header

Cervesa artesana Roses de Llobregat

abril 26th, 2014 | Posted by Amics de les roses in 2014 | Receptes

Presentació de la cervesa artesana Roses de Llobregat: instruccions per cuinar cervesa d’alta fermentació a casa.

Aquesta és una pràctica amb una antiguitat de 5000 anys. S’han trobat restes arqueològiques molt a prop de casa nostra, concretament al jaciment de Can Sadurní (Begues), que són prou evidents. Per fer cervesa a casa només necessiteu dos condicions bàsiques: que us agradi la cervesa i cuinar. A partir d’aquí, fareu servir quatre ingredients essencials segons la llei alemanya de puresa de la cervesa, que data de 1516: Aigua, malta d’ordi, llúpol i llevat. Respecte als estris d’elaboració, podeu aconseguir per internet un kit amb tot el que necessitareu per poc més de 100€.

L’aigua:

Aquest ingredient és un 91% de la cervesa. Per fer una cervesa de qualitat no serveix qualsevol tipus d’aigua. La duresa, els carbonats i el clor són enemics del nostre elixir. Si feu servir aigua de la aixeta, cal que la filtreu amb un equip d’osmosi inversa. L’altre alternativa és comprar aigua del Montseny a una botiga de prop de casa. Aquesta aigua té una composició química molt adient per fer cervesa. L’aigua l’haureu d’escalfar entre 62 i 68 graus centígrads. A més temperatura, la cervesa tindrà més cos i menys graduació alcohòlica.

La malta d’ordi:

El maltat és un procés de remull i torrefacció mitjançant el qual s’aconsegueix deixar al gra d’ordi a punt de germinació d’una nova planta. És en aquest estat que donarà el màxim de sucres i nutrients fermentables durant la maceració. Comprareu l’ordi ja maltat. Cal que el moltureu amb un molinet de rodets abans de iniciar la maceració. L’Introduireu a l’olla amb l’aigua entre 62 i 68 graus i tapareu el recipient. Macerar durant una hora. Amb la selecció de les maltes definireu l’estil de la cervesa i el color. Un cop finalitzada la maceració, separareu el most del gra.

El llúpol:

D’aquesta planta trepadora interessen les flors femenines, d’on s’extreu la llupolina. Un pols de color groc que proporciona unes resines aromàtiques i uns àcids amargs que contraresten la dolçor de les maltes. Fareu una primera addició de llúpol al most just en el moment inicial de l’ebullició. És aquí on definireu la quota d’amargor de la vostra cervesa. A la segona addició, minut 75 d’ebullició, decidireu el sabor. Que podrà ser afruitat i/o floral en funció dels llúpols que trieu. Per últim, al minut 90 finalitzareu l’ebullició del most i afegireu la quota d’aroma. És en aquest moment on podreu utilitzar uns pètals de roses (comestibles).

Llevat:

El llevat és qui realment fa la cervesa. Transforma els sucres extrets del gra en alcohol i gas carbònic. Una vagada finalitzada l’ebullició del most, començareu la fase més crítica del procés, la de refredament. Haureu de baixar la temperatura del most a 20 graus centígrads abans d’inocular el llevat. Haureu de passar el most de l’olla al fermentador, molt ràpidament, fent servir un sistema de refredament com ara un serpentí o un intercanviador de plaques. En aquesta fase del procés existeix risc de contaminació per l’existència de llevats salvatges a l’ambient. Cal que esterilitzeu adequadament la zona i tots els elements que hagin d’estar en contacte amb el most. Cal actuar amb rapidesa. Amb el most dins del fermentador a 20 graus, hidratareu el llevat amb la mateixa aigua que heu fet servir pel most i l’inoculareu. Tapeu el fermentador i poseu una vàlvula per la sortida de co2. Posareu e fermentador a un espai tancat al voltant dels 20 graus. Deixeu passar una setmana i canvieu el fermentador a un espai amb una temperatura per sota de 5 graus centígrads, deixeu-lo aquí durant una altre setmana. Amb aquesta pràctica el llevat es concentrarà a la base del fermentador. Quan embotelleu (15 dies després de l’elaboració) traíeu la cervesa per sobre de la base del fermentador on trobareu els sediments del llevat, d’aquesta manera evitareu sediments a l’ampolla.

Abans d’embotellar, afeixeu uns 2 grams/litre de dextrosa (sucre extret del blat de moro) al fermentador per reactivar al llevat dins l’ampolla i afavorir la carbonatació. Taponeu amb tap de corona i guardeu les ampolles a una temperatura entre 18 i 24 graus. Deixeu que passin un parell de setmanes per donar temps de maduració i carbonatació de la cervesa dins l’ampolla. Transcorregut aquest temps, obriu la primera ampolla i gaudiu de la vostra primera cervesa.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.